Het komt helaas meer en meer voor. Bedrijven die slachtoffer worden van hackers, waarbij computersystemen plat gelegd worden, en pas terug worden vrijgegeven in ruil voor losgeld. Deze week kwam het opnieuw in het nieuws: Hackers hadden het gemunt op een productiebedrijf uit Zaventem, en daarbij gans hun computersysteem platgelegd. Gevolg? Hun bijna 1.000 werknemers die al zeker twee dagen technisch werkloos werden gesteld, geen productie voor de klanten, en dus een enorme financiële schade voor het bedrijf.

Maar dat is niet het enige wat voor komt. Hackers kunnen bijvoorbeeld ook de kredietkaartgegevens van uw klanten stelen of de toegang tot uw webshop blokkeren. In deze post licht ik toe hoe u uw bedrijf optimaal kan beschermen tegen deze vorm van digitale terreur.

Bekijkt u liever video dan dat u leest? Dan vind je onderaan deze post m’n video over dit topic.

De vraag die je je moet stellen is simpel: hoeveel kost het mijn bedrijf als ik één dag al m’n medewerkers naar huis moet sturen en niet kan produceren?

Hoe beschermen?

“First things first”: voorkomen is beter dan genezen. Zorg dus dat u steeds de recentste versies van uw gebruikerssoftware installeert, en zorg voor voldoende sterke anti-virussystemen. Maar 1: zelfs onder die omstandigheden slagen hackers er soms toch nog in om in te breken in uw systemen. En 2: dat is uiteraard mijn business niet, daarvoor stemt u beter af met uw IT partner, en daar gaan we het in dit artikel dus niet verder over hebben.

Welke risico’s loop je nu exact als uw systemen gehackt worden. Er zijn vier grote risico’s die u loopt, en waartegen u zich kan verzekeren met een Cyber Verzekering. We overlopen ze alle vier.

1. Inbreuk op Privacy

Een goed jaar geleden werden we om de oren geslagen met de GDPR wetgeving, de bescherming van persoonsgegevens. Hackers die inbreken in uw systemen, stelen mogelijk ook de persoonsgegevens van uw medewerkers, leveranciers of klanten. Dit kan leiden tot claims tegen uw bedrijf, vanwege die partijen. Een Cyber Verzekering dekt de kosten van verweer tegen, en de afwikkeling van dergelijke claims.

2. Directe Schade door hackers

Eens hackers uw systemen hebben plat gelegd, brengt dit enkele directe kosten met zich mee. Laat ons dit de IT kosten van de inbreuk noemen. Kosten voor het herstellen of hercreëren van uw systemen. In het voorbeeld van het bedrijf in Zaventem, werd er twee dagen met man en macht op gewerkt, en was het probleem nog niet opgelost. Dit brengt uiteraard serieuze facturen met zich mee van de IT partner(s) die hierop werken. Deze kosten kan u met dergelijke Cyber Verzekering afdekken.

3. Indirecte Schade door hackers

Uw systemen en dus bedrijf die plat gelegd worden, brengt uiteraard ook indirecte kosten met zich mee. Laat ons dit de financiële kosten van de inbreuk noemen. Of u nu een productie- dan wel een dienstenbedrijf bent, u zal niet kunnen produceren voor uw klanten. Dit verlies aan inkomsten, omwille van netwerkafhankelijke bedrijfsactiviteiten die stil komen te liggen, wordt vergoed door uw Cyber Verzekering.

4. Cyber Afpersing

Indien de systemen niet kunnen hersteld worden, is overgaan tot betaling van het losgeld dat door de hackers geëist wordt, vaak de laatste oplossing om uw systemen te herstellen en bedrijfsgegevens te recupereren. Het betalen van het losgeld wordt tevens vergoed door uw Cyber Verzekering.

Dit waren de vier grootste risico’s die u als bedrijf loopt indien u het slachtoffer werd van hackers, deze risico’s kan u dus afdekken met een Cyber Verzekering. Dergelijke verzekering biedt bovendien nog meer, zo is er ook tussenkomst in de kosten van crisismanagement en voor public relations. En bent u ook gedekt voor ‘Cyber aansprakelijkheid’, als uw klanten bijvoorbeeld een computervirus hebben binnengekregen door een mail die vanuit uw bedrijf werd verstuurd. Bovendien bieden sommige verzekeraars bij afsluiten van dergelijke verzekering ook een IT scan aan, waarbij uw systemen preventief gecontroleerd worden op hun beveiligingsgraad.

Conclusie

Dit is in mijn ogen dé af te sluiten verzekering op dit ogenblik als u een bedrijf hebt dat netwerkafhankelijke activiteiten uitoefent. Elk bedrijf verzekert haar gebouwen tegen brand- en stormschade. Wel, getroffen worden door hackers kan je gerust vergelijken met een ‘digitale storm’. De vraag die je je moet stellen is simpel: hoeveel kost het mijn bedrijf als ik één dag al m’n medewerkers naar huis moet sturen en niet kan produceren?

Sta gewoon heel even stil bij de vraag wat jij zou doen als je op maandagochtend vaststelt dat uw systemen gehackt werden en je NIETS meer kan doen. Neem dat risico niet, en verzeker u ertegen.

Wens je vrijblijvend meer informatie omtrent de Cyber Verzekering, aarzel dan niet om me via deze weg te contacteren, of via gilles@deplancke.be .

Video

Voor diegene onder jullie die liever een video bekijken dan uitgebreide teksten lezen, heb ik bovenstaande samengevat in een video: