Jonge bestuurders – zeg maar van 18 tot 25 jaar – worden vaak geconfronteerd met zeer hoge premies voor hun autoverzekering.

De reden is eenvoudig: in de beoordeling van een risico, hecht de verzekeraar groot belang aan de verzekeringshistoriek. Hoe lang kan je aantonen dat je reeds verzekerd bent geweest, en dit hopelijk zonder ongevallen? Daarnaast is ook de algemene schadestatistiek van die leeftijdsgroep op z’n zachtst gezegd niet bepaald rooskleurig. Vandaar dat verzekeraars voor jongeren steevast hogere premies hanteren.

Oplossing

Aan de algemene slechte statistiek van jongeren, kan jij als individuele jonge gast of dame niets veranderen. Het voorleggen van een verzekeringshistoriek heb je in sommige gevallen wel zelf in handen.

Deze week lichtte Gilles op z’n YouTube kanaal toe hoe je – zelfs al heb je niet onmiddellijk een eigen wagen – toch uw eigen verzekeringshistoriek kan opbouwen van zodra je uw rijbewijs behaald hebt.

Bekijk het filmpje hieronder:

Enorm verschil

Je hebt geen eigen wagen, maar wel een rijbewijs? Zelfs al ben je niet van plan om onmiddellijk zelf een wagen aan te schaffen, toch kan je dus uw eigen verzekeringshistoriek opbouwen als je je laat toevoegen aan de autoverzekering van uw ouder(s) en dit als ‘occasioneel bestuurder’. Dit betekent dat uw ouders aangeven aan hun autoverzekering dat jij als zoon/dochter af en toe de wagen gebruikt. Het voordeel hiervan is dat jij met uw naam wordt opgenomen in dat contract. Als je dan pakweg drie jaar later zelf een wagen koopt en op zoek gaat naar een autoverzekering, kan je zo verwijzen naar de bestaande autoverzekering van uw ouders waar jij reeds drie jaar – en hopelijk ongevallenvrij – in vermeld staat. Dit zal een enorm verschil maken in de premie die jij dient te betalen voor uw eigen verzekering op dat moment. Bovendien brengt dit voor uw ouders geen of amper extra premie met zich mee voor hun verzekering.

Conclusie

Velen weten dit niet, of denken er niet aan om het te melden. Maar begin je als jongere te rijden met de wagen van uw ouders, of heb je zelf kinderen die binnenkort hun rijbewijs behalen: denk er dan aan om even contact op te nemen met uw autoverzekeraar om dit te bespreken en samen naar de beste oplossing te zoeken. Het zal later enkel maar voor voordeligere premies zorgen.

Merk op: occasioneel gebruik is wel degelijk occasioneel gebruik. Gezin met twee wagens voor elk van de ouders, waarmee één van de kinderen af en toe gaat rijden, dat ziet men onder occasioneel gebruik. Van zodra je als ouder een wagen extra koopt die specifiek voor uw zoon of dochter bedoeld is, gaat dit verhaal uiteraard niet meer op. In dat geval moet de jongere in kwestie immers als hoofdbestuurder van het voertuig worden aangeduid, niet als occasioneel bestuurder.