Bromfiets nummerplaat

Het lenteseizoen komt weer op gang, dus niet alleen de moto’s, maar ook de bromfietsen worden massaal terug van stal gehaald. Wisten jullie echter dat ook elke bromfiets, tegen uiterlijk 12 december 2016 moet voorzien zijn van een nummerplaat?

Bromfietsen aangekocht vanaf en vóór 31/03/2014

Vanaf 12 december 2016 zullen alle bromfietsen en lichte vierwielers voorzien zijn van een nummerplaat. Dit is een maatregel die werd ingevoerd door de overheid begin 2014. Deze maatregel werd in twee fases uitgevoerd.

De eerste fase ging van start op 31/03/2014 waarbij alle nieuwe of tweedehands aangekochte bromfietsen/lichte vierwielers verplicht moesten voorzien zijn van een nummerplaat vooraleer ze op de openbare weg konden verschijnen.

De tweede fase ging in op 11 december 2015. Deze fase geldt voor bromfietsen die werden aangekocht voor 31/03/2014. Via een regularisatieprocedure kunnen eigenaars van een reeds gebruikte bromfiets ook een nummerplaat aanvragen.

Hoe inschrijven?

Bromfietsen en lichte vierwielers aangekocht na 31/03/2014

Verplichte nummerplaat indien ze op de openbare weg komen, normale procedure
Bij aankoop ontvangt u een aanvraagformulier die moet worden afgegeven aan de verzekeringsmakelaar (zoals bij auto).

Bromfietsen en lichte vierwielers aangekocht voor 31/03/2014

Nummerplaat indien ze op de openbare weg komen, regularisatieprocedure

Is er een identificatiedocument van het motorvoertuig aanwezig?

JA

Met dit document naar een postkantoor gaan, postkantoor zorgt voor een inschrijvingsaanvraag. Deze aanvraag wordt vervolgens afgegeven aan de verzekeringsmakelaar. (Indien oldtimervoertuig, dit vermelden)

NEE

Naargelang de leeftijd van de bromfiets (al dan niet oldtimer), dient u zich ofwel bij de lokale politie ofwel bij een oldtimerfederatie aan te melden. Zij bezorgen u vervolgens een document met de technische gegevens van uw bromfiets, waarmee u naar uw postkantoor kan voor een inschrijvingsaanvraag.

Voor meer details en een volledig overzicht, zie deze verschillende schema’s

Voor welke voertuigen?

De bromfietsen

Meer bepaald voertuigen met twee wielen of met drie wielen uitgerust met een maximum cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45km/uur.

De lichte vierwielers

Meer bepaald de voertuigen waarvan het lege gewicht niet meer bedraagt dan 350 kg, uitgerust met een cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45km/uur.

Opgelet, voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten, gemotoriseerde voortbewegingstoestellen, voertuigen die niet minstens één plaats hebben, minibikes en voertuigen met een maximumsnelheid van 6km/uur. Deze moeten niet worden ingeschreven.

Hoeveel kost dit?

Via de normale procedure kost dit € 30. De uitgebreidere regularisatieprocedure komt op € 42.

Meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.