Snelle Elektrische Fietsen

Vorige week kwam het uitgebreid in de media: alle “Snelle Elektrische Fietsen” dienen binnenkort verplicht te worden ingeschreven, en van een nummerplaat en verzekering te worden voorzien. België volgt daarmee de Europese wetgeving, die de Snelle Elektrische Fietsen voortaan als een bromfiets beschouwt.

Sneller dan 25km/u

Wat houdt dat nu precies in zo’n Snelle Elektrische Fiets? Volgens de FOD Mobiliteit moet het gaan om een elektrische fiets die sneller dan 25 km/u kan rijden. Velen zijn zich echter niet bewust van het feit dat hun elektrische fiets sneller dan 25 km/u rijdt, en weten dus niet dat ze eigenlijk een snelle elektrische fiets hebben gekocht. Indien u niet zeker bent, laat u uw elektrische fiets best controleren.

Discussie vermijden bij verkeersongevallen

Het hele waarom van deze verplichte inschrijvingen? Men wil discussies vermijden (met verzekeringsmaatschappijen) in geval van een verkeersongeval met dergelijke elektrische fietsen. Wanneer u als fietser een ongeval veroorzaakt, dan kan u normaal gezien beroep doen op uw familiale verzekering. Bij dergelijke Snelle Elektrische Fietsen kan de verzekeringsmaatschappij echter stellen dat dit geen fietsen meer zijn, maar motorrijtuigen. Wie dan niet beschikt over de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering, is mogelijk niet gedekt.

Op vandaag: Nieuwe fietsen sinds maart 2014

Iedereen die sinds maart vorig jaar (2014) een nieuwe snelle elektrische fiets koopt, moet die inschrijven en krijgt een nummerplaat. Ook een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is in dat geval nodig.

Iedereen die vóór maart 2014 dergelijk exemplaar kocht, moet deze niet inschrijven. Voorlopig althans. Bij de FOD Mobiliteit wil men zo snel mogelijk een datum vastleggen waarbij alle eigenaars van een snelle elektrische fiets hun exemplaar moeten laten inschrijven.

Conclusie: Beter voorkomen dan genezen

Hebt u een elektrische fiets, maar weet u niet zeker of deze sneller rijdt dan 25 km/u, laat deze dan best eens controleren. Indien uw exemplaar effectief sneller dan 25 km/u rijdt, schrijf hem dan in of neem op z’n minst een verzekering.

Hebt u nog bijkomende vragen, contacteer ons dan gerust