Verzekering aanhangwagens

U trekt een aanhangwagen, en dan gebeurt het…

U hebt een grote hoeveelheid afval voor het containerpark. U wilt een motor of enkele fietsen tot in de Ardennen voeren om daar een dag te rijden. Of u organiseert een BBQ voor gans uw wijk en dient enkele vaten bier te vervoeren. Stuk voor stuk gevallen waarin u al eens een aanhangwagen aan uw wagen koppelt, om die klus te klaren. Uw eigen aanhangwagen, of de aanhangwagen van een vriend/kennis/buur… In elk geval loont het de moeite om eens stil te staan bij de verzekering van die aanhangwagens op zich. Stel u immers voor dat u tijdens de rit op een bepaald moment achteruit moet manoeuvreren en met de aanhangwagen een fietser aanrijdt. Welke verzekering komt dan tussen? Uw autoverzekering? De verzekering van de aanhangwagen? En wat als het niet uw eigen aanhangwagen is? Werd deze door de eigenaar wel verzekerd? En volstaat dit? U merkt de complexiteit in dit verhaal…

Aanhangwagens < 750 kg : Altijd dekking onder ‘trekkend voertuig’

Aanhangwagens van minder dan 750 kg vereisten geen eigen inschrijving, en kunnen gebruikt worden met dezelfde nummerplaat als het voertuig van de gebruiker, voor de volledigheid het ‘trekkend voertuig’ genoemd.

Goed nieuws voor de gebruikers van dergelijke aanhangwagens van minder dan 750 kg. U mag zoveel rondtoeren als u wilt. Deze aanhangwagens zijn steeds gedekt onder de verzekering van uw voertuig. Zelfs al bent u geen eigenaar van de aanhangwagen. Zelfs in losgekoppelde toestand van uw voertuig. Als ze onder uw toezicht staat, wordt ze gedekt door uw autoverzekering. Gratis. U hoeft dit zelfs niet te melden aan uw verzekering.

Aanhangwagens > 750 kg : Apart aan te geven bij verzekering ‘trekkend voertuig’

Aanhangwagens van meer dan 750 kg vereisen wél een eigen inschrijving, u zal hiertoe een aparte nummerplaat ontvangen voor de aanhangwagen zelf, dit zijn de zogenaamde ‘Q’-nummerplaten.

Voor gebruikers van dergelijke aanhangwagens boven de 750 kg wordt het ook naar verzekering toe complexer. Aanhangwagens boven 750 kg moeten ALTIJD worden aangegeven aan de verzekering, deze moeten apart worden verzekerd. In getrokken toestand dient dit altijd te worden aangegeven aan de verzekering van het ‘trekkend voertuig’. Indien u dit niet hebt aangegeven, zal de autoverzekering van het ‘trekkend voertuig’ de schade aan derden betalen, met een persoonlijk verhaal op u. Dit gezien u niet voldeed aan de ‘meldingsplicht bij een verzwaring van het risico’ , omschreven in de Wet op de Landverzekeringsovereenkomst.

Concreet:

U bent eigenaar van de aanhangwagen:

u dient die apart aan te geven en te verzekeren bij al uw mogelijke trekkende voertuigen, dit tegen een bijpremie. Indien u bijvoorbeeld drie voertuigen hebt waarmee u de aanhangwagen kan trekken, dan moet deze in principe bij alle drie de autoverzekeringen worden aangegeven. Als de drie voertuigen bij dezelfde maatschappij verzekerd zijn, zal u dit tegen één bijpremie kunnen doen. Indien de voertuigen bij drie verschillende maatschappijen verzekerd zijn, zal u drie keer de bijpremie dienen te betalen.

U bent gebruiker van de aanhangwagen:

u dient dit apart aan te geven bij uw autoverzekering. Vermeld hierbij steeds welke dag of dagen u de aanhangwagen zal gebruiken, alsook details van de verzekering van de eigenaar. Meld dus bij uw autoverzekering dat u gedurende een welbepaalde periode aanhangwagen met nummerplaat X zult trekken die verzekerd is door de eigenaar bij maatschappij X met polisnummer X. Dit zal u tevens een (beperkte) bijpremie kosten in uw autopolis. Als uw voertuig echter bij dezelfde maatschappij verzekerd is als het voertuig van de eigenaar van de aanhangwagen, dan kan u trachten te motiveren dat de eigenaar reeds bijpremie betaald voor die aanhangwagen.

Wat met de eigenaar die zijn aanhangwagen uitleent?

Hier kunnen wij aanraden om als eigenaar zélf ook een eenmalige uitbreiding in uw eigen polis te laten opnemen, dat er gedurende een welbepaalde periode iemand anders uw aanhangwagen zal trekken. Dit is gratis voor u als eigenaar, maar dan bent u ook op uw gemak en weet u dat in geval van een ernstig ongeluk met uw aanhangwagen getrokken door iemand anders, men u niet aansprakelijk kan stellen.

Conclusie

Als u nog eens een aanhangwagen mag lenen van een vriend of kennis, of als u zelf uw aanhangwagen nog eens wil uitlenen aan een vriend of kennis, denk dan toch even na over de verzekeringssituatie. Het kan immers grote gevolgen hebben.