Brandverzekering NIET duurder door hagelschade

Financiële gevolgen bij aangifte hagelschade?

De recente hagelstorm richtte heel wat schade aan, van putten en gaten in rolluiken tot gebroken dakramen en dakpannen. Dergelijke hagelschade wordt uiteraard vergoed door de waarborg ‘natuurrampen’ die in uw brandverzekering vervat zit. We schreven eerder al in deze post wat je precies moet doen om de eventuele stormschade aan uw woning aan te geven aan uw verzekering. Vandaag behandelen we een andere vraag die we de voorbije dagen door enkele klanten gesteld kregen:“Zal de premie van mijn brandverzekering stijgen, nadat ik (storm)schade aangeef?”

Geen premieverhoging

Het antwoord is: neen. Bij uw brandverzekering geldt er geen bonus-malus principe zoals dat in uw autoverzekering wel geldt, waarbij uw premie daalt als je geen schade aangeeft maar stijgt in het omgekeerde geval. Deze financiële gevolgen zijn er in de brandverzekering dus niet. Ook een algemene premiestijging van de brandverzekeringen zit er na de voorbije hagelstorm niet aan te komen. Dit omwille van het feit dat het om een eenmalige hagelstorm ging. Er kan hoogstens een lichte stijging zijn volgend jaar wegens de jaarlijkse indexering.

Dit alles uiteraard onder voorbehoud dat er zich gedurende de rest van het jaar niet nog meer dergelijke stormen voordoen.