Bestuurdersaansprakelijkheid

Beperkte aansprakelijkheid geldt enkel voor de schulden van het bedrijf

Het is een hot topic voor (startende) ondernemers, bedrijfsleiders, bestuurders in een vennootschap… Velen leunen achterover eens hun activiteiten zijn ondergebracht in één of andere vennootschap, en denken dat ze vanaf dan niet langer (met hun) persoonlijk (vermogen) kunnen worden aangesproken. De bestuurder denkt vaak niet aansprakelijk te kunnen worden gesteld voor zijn daden van bestuur. De realiteit is anders.

De “beperkte aansprakelijkheid” die je via bepaalde vennootschappen kan genieten, geldt immers enkel voor de schulden van uw bedrijf ten opzichte van schuldeisers. Daarvoor kunnen schuldeisers u(w) persoonlijk (vermogen) niet aanspreken.

Niet voor fouten gemaakt in het uitoefenen van uw mandaat als bestuurder

Wanneer u echter een bestuursfout maakt (fout in het uitoefenen van uw mandaat als bestuurder van een bedrijf), kan je als bestuurder ook persoonlijk worden aangesproken door tal van benadeelden. De bewustwording van deze mogelijkheid wordt niet alleen bij de bestuurders zelf groter, maar ook bij de benadeelden van die fouten. Dit heeft de laatste jaren geleid tot een grote toename van de claims bij de verschillende maatschappijen.

Waarvoor kan u worden aangesproken? Door wie? En vooral: hoe kan u zich er als bestuurder tegen wapenen? We hebben alles gebundeld in een presentatie die je hieronder kan bekijken. Je vindt er ook tal van voorbeelden in terug van bestaande claims en uitspraken inzake bestuurdersaansprakelijkheid.