Autoverzekering voor jongeren

Half december kwam het uitgebreid in het nieuws:

Jongeren tot 24 jaar betalen tot drie keer meer voor een autopolis dan de modale Belg.

Hoe kan u er nu samen met uw makelaar voor zorgen dat zoon- of dochterlief correct verzekerd zijn, tegen een betaalbaar tarief?

Jongeren die op eigen houtje een verzekering zoeken voor hun wagen, komen vaak van een kale reis terug. Veel verzekeringsmaatschappijen staan niet te springen om jongeren te verzekeren. Ze worden ofwel geweigerd ofwel verzekerd tegen een premie waaraan de jongere z’n volledige vakantiejob mag spenderen. Er zijn echter mogelijkheden om correct verzekerd te zijn als jongere, tegen een betaalbaar tarief.

Wij raden onze jonge klanten steeds aan om de wagen te laten verzekeren met één van de ouders als verzekeringsnemer, en henzelf als bestuurder. Hierin zijn er twee mogelijkheden: ofwel is er een gezinswagen waarmee pa en/of ma dagelijks rijden, en die u als jongere wel eens mag gebruiken voor een afspraak, een avondje uit, … In dat geval kan in de verzekeringspolis van de ouders (als verzekeringsnemer) worden opgenomen dat ook de zoon en/of dochter als jongere ‘occasionele bestuurder’ is. Ofwel heeft de jongere in het gezin zijn eigen auto, die hij zelf aankoopt of ter beschikking krijgt van de ouders. Ook in dat geval kan één van de ouders een polis afsluiten als verzekeringsnemer, met deze keer de jongere als ‘hoofdbestuurder’ vermeld in de polis.

Veel verzekeraars zijn terughoudend om jongeren te verzekeren. Daarom is het zeker nuttig ook even aan te kloppen bij een onafhankelijke makelaar, die de beste tarieven voor u kan uitzoeken. – De Tijd 14 december 2013

Vermeld staan als bestuurder: beste zaak op vandaag, en voor uw toekomst

In beide gevallen is de jongere perfect geldig verzekerd, en zal u een merkbaar verschil in premie bekomen dan wanneer de jongere zelf een verzekering afsluit. Maar dat is niet het enige voordeel, want het weegt ook zwaar door als de jongere in kwestie enkele jaren later zelf een autoverzekering wil afsluiten. Er wordt in de media vaak – en in onze mening verkeerdelijk – nadruk gelegd op het aantal gereden kilometer, maar wat echt de doorslag geeft inzake premieberekening is het schadeverleden. En een schadeverleden moet altijd bewezen worden, en dat kan uiteraard enkel als je ooit vermeld stond op een polis. Het verschil in premie voor iemand van 24 jaar die nooit vermeld stond in de polis van zijn/haar ouders, ten opzichte van diezelfde jongere die sinds de 18e verjaardag wel vermeld stond als bestuurder is gigantisch.

Vermijd bedrog

U merkt dat deze oplossing niets dan voordelen biedt. Het valt in elk geval te benadrukken dat indien kindlief met de wagen rijdt, dit altijd moet vermeld worden. Indien u dit niet doet, gaat het eigenlijk om bedrog ten aanzien van de maatschappij. Mocht de jongere in dat geval een ongeval veroorzaken, kan dit catastrofale gevolgen hebben voor u als ouder. De maatschappij zal immers een onderzoek starten en komt er gegarandeerd achter dat de wagen in kwestie vooral bestuurd werd door kindlief. Dit gaat dan om verzwarende omstandigheden die niet werden gemeld aan de maatschappij, met als gevolg dat men de polis nietig kan verklaren en u zelf de veroorzaakte schade dient te vergoeden. Te vermijden dus.